jachtopidee

De jacht op een idee


Onlangs hield organisatiefilosoof Jos Kessels, samen met zijn broer Jan Kessels - voormalig CEO van HEMA, Bijenkorf en V&D - en onze collega Joseph Kessels, een presentatie van zijn nieuwe boek 'De jacht op een idee'. Waarom zou je op ideeën jagen? Jos zegt daarover:'Kort gezegd: omdat een organisatie is te definiëren als ‘een groep mensen verbonden door een idee.’ Omdat je, om mensen samen te brengen en bijeen te houden, een idee nodig hebt, een visie, doel of ambitie. Omdat een idee het [hart] van de organisatie is, dat wat haar levend maakt en energie geeft. Je kunt nog zoveel theorieën hebben over de wereld om je heen, voor een effectieve strategie zul je een heldere idee moeten ontwikkelen: inzicht, samenhang, betekenis, richting. Want wil een idee verbindende kracht hebben, dan moet zij helder en overtuigend zijn, en legitiem, rechtmatig; anders werkt ze niet. Onheldere ideeën hebben geen kracht, onrechtmatige geen gezag: daar verbinden we ons niet aan.'

 

Een goed, krachtig idee dient zich niet zomaar aan. Daar moet je naar op zoek. Of 'op jacht', zoals Jos Kessels het omschrijft. Hij grijpt terug op de gedachten en aanpak van Socrates, die beroemd is geworden met zijn vermogen om iemands innerlijke wijsheid naar boven te halen. Het boek bevat achtergronden, maar ook heel praktische oefeningen die te gebruiken zijn om in een organisatie samen een onderzoekend gesprek te voeren, waarin krachtige, richtinggevende en samenbindende ideeën naar de oppervlakte komen. Principes en uitgangspunten volgens welke mensen werken.

 

Het boek biedt dus handvatten voor dialoog. Voor een lerend gesprek. Ziedaar de verbinding met het werk van Joseph Kessels, de bijna-naamgenoot van Jos. Want om echt 'kennisproductief' en vernieuwend te werken is het steeds belangrijker om niet alleen contact te maken en te reflecteren op het niveau van gedrag of acties. Maar ook een laag dieper te graven en mensen in contact te brengen met hun eigen en andermans drijfveren, ambities en uitgangspunten: oftewel het 'idee' dat hun handelen betekenis en richting geeft. Dat de wereld overzichtelijk maakt, doordat het orde schept in de chaos. En zorgt voor de energie en motivatie die nodig is om nieuwe aanpakken uit te proberen en te experimenteren.

 

Inspirerend om van de filosofie-buren te leren over hoe we dergelijke gesprekken kunnen voeren!

 

Meer informatie is te vinden op de website van Het Nieuwe Trivium.